安政二年創業、石孫本店

籾発芽玄米仕込 孫左ヱ門味噌

Genmai-miso

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県産あきたこまちを籾(もみ)の状態で自然発芽させた「籾発芽玄米」を100%使用した味噌です。 普通の米と違い米糠に覆われているため、仕込み工程の中で最も大切な「麹付け」の作業が難しく、蒸し時間や温度にも試行錯誤を重ねようやく出来上がりました。
熟成した品は味・香りともキレのある、すっきりとした中にも米麹の深みを帯びた甘口のお味噌です。そのまま用いても玄米のプチプチ感が楽しめます。

This miso is made from 100% germinated Akita Komachi brown rice that naturally sprouts.
Unlike ordinary rice, because the brown rice is covered with rice bran, the most important step of koji-making is more difficult, and a series of trial and error finally allowed us to configure steaming times and correct temperatures.
The aged product has a crisp taste and aroma, and is a sweet miso with a refreshing depth of rice koji. You can enjoy the bubble texture of the brown rice even if you use it as it is.

籾発芽玄米とは?

What is paddy germinated brown rice?

籾発芽玄米は籾の状態で自然発芽させた後、籾を取り除いた玄米です。他の発芽玄米以上に栄養素が完全に保護されており、発芽することによってそれまで眠っていた酵素(化学反応を助ける物質)が目覚めて活発化し、新芽の成長に必要な様々な栄養素が増加。ビタミン・ミネラル・植物性食物繊維がたっぷりで、近年注目のギャバ(γ-アミノ酪酸)も白米の約23倍と栄養価満点。玄米を超える玄米と呼ばれるほど、栄養バランスが取れた米なのです。玄米の短所であるニオイや食べにくさを克服し、甘く美味しいのも特徴です。

Paddy germinated brown rice is brown rice that has been naturally germinated in the paddy. By using this method, the nutritional value is protected more than other germinated brown rice, and by germinating in the rice field, the enzyme (a substance that assists the chemical reaction) that was dormant, is awakened and activated, and therefore various nutrients necessary for the growth of new shoots are increased. This brown rice is full of vitamins, minerals and vegetable dietary fiber, and gaba (γ-aminobutyric acid) and has been known to hold twenty-three times more nutritional value than white rice. The miso is also characterized by a sweetness and deliciousness, that overcomes the normal odor and uneasiness that is associated when eating brown rice.

栄養成分表示(100g当たり)Nutritional information per 100 ml

エネルギーEnergy 204kcal
たんぱく質 protein 10.0g
脂質lipid 5.1g
炭水化物carbohydrate 29.4g
食塩相当量salt equivalent 10.4g

商品情報Information

原材料:
米(秋田県産)、大豆(秋田県産)、食塩
賞味期限:180日
保存方法:直射日光及び高温多湿を避け、冷暗所で保存。
ご注意:
保存料不使用のため、ごく稀に産膜酵母(麹カビと呼ばれる白いカビ状のもの)が発生することがございます。産膜酵母は、人体には無害ですが風味が落ちますので、開栓後は冷蔵庫での保存をお勧めします。
味の目安:中甘口(塩分 約10.0%)
原材料に含まれるアレルギー物質:
大豆

Ingredients:
rice,soybeans,salt
Best before:180days
Preservation:please store at a cool and dry place.
Notes:
This product is preservative-free. For best quality, keep refrigerated. When kept in warm condition, you may find the membrane yeast (white fungi originate to Koji) on miso’s surface. They are harmless but the taste may be spoiled.
Taste: a medium sweet miso (salt content at about10.0%)
Food allergens:
soybeans