安政二年創業、石孫本店

特上石孫味噌

Tokujo Ishimago Miso

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石孫の味噌の中でも一番の古株です。豆の旨味と米麹の旨味が絶妙で、飽きの来ない風味。何十年も石孫をご愛顧いただいているお客様はほとんどこの「特上石孫味噌」をご注文下さいます。もちろん、県産あきたこまち、湯沢産大豆で仕込んだ安心の味です。

Is the longest matured miso of Ishimago. The intense flavor of beans with the flavor of rice koji are exquisite. Almost all of our customers who have patronized our company for decades order this special miso. Of course, the ingredients are local, with Akita Komachi rice and Yuzawa grown soy beans, so you can rest assured this is a safe, quality product.

おすすめの使い方

Recommended use

味噌汁にも、料理にもとても使いやすい味。実は石孫の家族もずっと愛用しております!「特上」という名を冠したのは、当時の味噌としては米麹の割合が多かったため。資料などは残ってはおりませんが戦前のしおりには「松印石孫味噌」と名付けられた味噌があり、米を贅沢にたくさん使ったものとしていつしか「特上」と呼ばれるようになったと推測されます。そんな歴史の古い味噌、長く長く愛され続けております。

Very easy to use for miso soup and cooking. In fact, the Ishimago family themselves have always used it in their daily cooking! The name Tokujo, translates as “extraordinary”, and this miso was given this name because at its birth, the proportion of rice koji in the ingredients was extraordinary! Although no other proof survives, there is a miso called “Matsuin Ishimago Miso” in the prewar journals belonging to the brewery, and we believe this was the origin of the miso we now call Tokujo. We assume the name was changed because of the luxurious use of rice. Miso has such an old history, develops in each generation but continues to be loved nonetheless.

栄養成分表示(100g当たり)Nutritional information per 100 ml

エネルギーEnergy 206kcal
たんぱく質 protein 10.3g
脂質lipid 4.6g
炭水化物carbohydrate 30.9g
食塩相当量salt equivalent 11.7g

商品情報Information

原材料:
米(秋田県産)、大豆(秋田県産)、食塩
賞味期限:180日
保存方法:直射日光及び高温多湿を避け、冷暗所で保存。
ご注意:
保存料不使用のため、ごく稀に産膜酵母(麹カビと呼ばれる白いカビ状のもの)が発生することがございます。産膜酵母は、人体には無害ですが風味が落ちますので、開栓後は冷蔵庫での保存をお勧めします。
味の目安:中甘口(塩分 約11.5%)
原材料に含まれるアレルギー物質:
大豆
※本品製造工場内では小麦を使用しております。

Ingredients:
rice,soybeans,salt
Best before:180days
Preservation:please store at a cool and dry place.
Notes:
This product is preservative-free. For best quality, keep refrigerated. When kept in warm condition, you may find the membrane yeast (white fungi originate to Koji) on miso’s surface. They are harmless but the taste may be spoiled.
Taste: a mild sweet miso (salt content at about11.5%)
Food allergens:
soybeans
※The product is manufactured in a facility that also makes products containing wheat.