安政二年創業、石孫本店

蔵見学
Tour options
Tour
 
明治・大正期に建造された蔵

石孫本店では醸造蔵内部や醤油詰め作業の見学予約を受け付けています。体験メニューも設けています。 物販コーナーはどなたでもご覧いただけますので、お気軽にお立ち寄りください。

The Ishimago main store accepts reservations for tours inside the brewery. There is also an experience menu with many different options including the re-filling of soy sauce. We also have a product sales corner, so please feel free to drop in and browse.

営業日時Open

月~金曜日

Mon.-Fri.

9:00~16:30

9 am to 4:30 pm.

土日祝

Sat.,Sun and holidays,

10:00~16:00

10 am to 4 pm.

※人数・スケジュール等、予め御連絡下さい。
※仕込作業の状況によっては、お受けできないこともございます。
※お越しの当日は「納豆」は厳禁です。
★定休日:毎月第2土曜日

*For tours, please contact us in advance with details of the number of people and your desired time schedule. *Depending on the status of our operations, we may not be able to accept tours of the Kura at certain times of the year. *Please note natto should not be brought onto the site or eaten by visitors on the day of your visit. These food stuffs are strictly prohibited because they interfere with the yeast culture within the Kura.★Closed on the second Saturday of every month.

醸造蔵の内部見学・作業見学(要予約)
Brewery store inside tour/work tour

料金

fee

1,000円(お土産付き)

¥1,000

所要時間

time

約30分

30min

味噌と醤油の仕込み工程に沿って麹室・熟成蔵の木桶などをはじめ、仕込みに使っている昔ながらの道具類などを説明しながら蔵内をご案内します。3種類の中から選べるお土産付きです。

●醤油粕200g…非売品、レシピカード付き
●黒味噌200g…石孫の人気商品です
●手焼きせんべい…おうちで焼きたて煎餅が作れます


※大人同伴の小学生以下の方は無料です。
※料金の一部「秋田県登録文化財の会」活動支援に寄付します。

Our tours include a guide of the Kura warehouses built during the Meiji and Taisho eras. Following the process of preparing miso and soy sauce, we will guide you through the inside of the warehouse while explaining the traditional tools used, including viewing the koji room and the aged warehouse wooden pails. A not available to buy, special souvenir of 200g of soy sauce kasu (along with a recipe card) is included with the tour.

*Our tour is free of charge for elementary school children and younger accompanied by an adult. There is also no charge for adults over 65 years. *Part of the tour fee will be donated to support the Akita Prefecture Cultural Heritage Association.

Photo
体験メニュー
Tour options at Ishimago (our experience menu)
  • 1.なま醤油絞り体験(要予約:6名)
    1.Raw soy sauce filtering experience (available all year)

    料金

    fee

    2,000円

    ¥2,000

    所要時間

    time

    約60分

    60min

    醤油の基になる熟成した生諸味を搾って、火入れ(加熱殺菌)していない生醤油をビン詰めして、ビン1本(160ml)をお持ち帰りできます。自分だけのオリジナルのラベルを貼ることもできます。搾った後に残る醤油粕の活用レシピ付きです。

    You can experience filtering the aged raw moromi, the base of soy sauce, with raw soy sauce that has not yet been fired (heat sterilized) and take one bottle (160 ml) home with you. There is also an option to attach your own original label. You will also receive a recipe on how to use the soy sauce kasu (what remains after filtering).

    Photo
  • 2.みそボール作り体験(要予約:10名)
    2.Miso dama making experience (available all year)

    料金

    fee

    1,500円

    ¥1,500

    所要時間

    time

    約60分

    60min

    マグカップやお椀に入れてお湯を注ぐだけで、具入りの味噌汁が出来る「みそボール」。オリジナルの調合をしたり、可愛く飾り付けしてカラフルに作ってプレゼント用にも!作ったものはお持ち帰りできます。

    “Miso dama” allows you to make your own miso soup by simply mixing your ingredients together into a ball shape and then putting this ball in a mug or bowl and then pour hot water over it. Make your own original mix, or decorate it cutely and make it colorful and therefore suitable as a gift! During this plan, you can make five miso balls and of course you may take home what you made yourself.

    Photo

  • 3.MY味噌づくり体験(5-7月)
    3.MY MISO making experience (May-July ONLY)

    料金

    fee

    4,000円

    ¥4,000

    所要時間

    time

    約90分

    90min

    味噌の味比べをして発酵の不思議を体験した後、あきたこまちの米麹と蒸した地元産大豆をつぶし混ぜ、MY味噌の仕込みをします。仕込んだ味噌4kgは準備してあるプラスチック容器に入れてお持ち帰りください。

    After comparing the different tastes of miso and experiencing the mystery of fermentation, mix the rice koji of Akita Komachi rice and the steamed local soybeans to prepare your own special, unique miso. Please put the resulting 4 kg of miso into the prepared plastic container and take it home with you.

  • 4.醤油づくり体験(未定)
    4.Experience making soy sauce (Undecided)

    料金

    fee

    1,500円

    ¥1,500

    所要時間

    time

    約90分

    90min

    醤油の味比べをして発酵の不思議を体験した後、醤油麹と塩水を混ぜて、オリジナルラベルを貼ったら出来上がり。熟成中の保存や手入れの仕方も学びます。

    After learning about the taste of soy sauce and experiencing the mystery of fermentation, you can experience the mixing of soy sauce by combining koji and salt water, and then make your own original label for the bottle. You will also learn how to preserve and care for the soy sauce during the aging process.

  • 5.塩麹づくり体験(5-7月)
    5. Experience making Shio Koji (May-July ONLY)

    料金

    fee

    1,000円

    ¥1,000

    所要時間

    time

    約90分

    90min

    石孫のあきたこまち生麹500gと沖縄シママースを使って塩麹をつくります。ご自宅で2ヶ月間時々混ぜ込んで熟成させると塩麹が出来上がります。

    We make Shio Koji using 500g of raw rice koji from Akita Komachi and Okinawa shimamasu salt. The Shio Koji will be taken home and continue to ferment and age. It will be ready to use two months later for making pickles and as a rub for meat.

  • 6.醤油麹づくり体験(5-7月)
    6. Experience making soy sauce koji (May-July ONLY)

    料金

    fee

    1,000円

    ¥1,000

    所要時間

    time

    約90分

    90min

    石孫のあきたこまち生麹300gと天然醸造無添加醤油300mlを合わせて簡単にできる万能調味料。ご自宅で2週間時々混ぜ込んで熟成させると醤油麹が出来上がります。

    A versatile seasoning that can be made by combining 300g of raw Akita Komachi rice koji and 300g of natural brewed additive-free soy sauce. The resulting soy sauce koji will be completed if you mix it now and then for 2 weeks, at home, to age it.

  • 7.せんべい手焼き体験(予約不要)
    7. Senbei Rice cracker hand baking (all year)

    料金

    fee

    500円

    ¥500

    所要時間

    time

    約15分

    15min

    3枚1組の煎餅生地をオーブントースターで焼き、「たまり」や醤油などお好みの味を塗って仕上げます。その場で焼きたてを召し上がりいただけます。

    Bake three rice crackers from dough and apply tamari (a natural extract from miso) or soy sauce to taste. You can enjoy freshly baked food on the spot.

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物販コーナー

Merchandise corner

石孫本店の商品はもちろん、発酵関連の商品も販売しております。

We sell not only products from Ishison headquarters, but also have a range of products related to fermentation available.

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