安政二年創業、石孫本店

蔵について
About storehouses
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味噌|熟成蔵(じゅくせいぐら)
Miso Jyukusei Gura
(the Kura where Miso is left to ferment)

蔵に並んでいる木桶は、明治から大正期に作られたものです。木桶は天然の秋田杉で出来ていて、1トン・2トン・3トン・5トンと様々な大きさの桶があります。四号蔵と五号蔵は国登録有形文化財で、一番新しい五号蔵は大正五年の建築です。
味噌は、米と大豆の配合割合や熟成の期間によって味の違いや変化を楽しむことができます。熟成が均等に進むように専用のシャベルで別の桶へ手作業で移す「天地替え」と呼ばれる作業を経て仕上がりを待ち、出来具合を職人の五感で確かめてからいよいよ出荷です。天然醸造の味噌は、木肌に滲みこんでいる蔵付き酵母菌(いしまご恵比寿酵母)の働きで約8か月かけて熟成します。

The wooden barrels you can see here were made from the Meiji to the Taisho era (1868-1926). The barrels are made of natural cedar and vary in size from one tonne, two tonnes, three tonnes and five tonnes. The miso will be left to ferment here under natural conditions and to be infiltrated by the natural scents of the wood and the fermenting culture of the Kura. The proportions of rice and soybean at the ingredient stage as well as the time the miso is left to ferment, result in multiple differences of the final product. Awaiting these results is part of the enjoyment gained from making miso in this way.

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