安政二年創業、石孫本店

蔵について
About storehouses
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醤油|熟成蔵(じゅくせいぐら)
Soy Sauce Jyukusei Gura
(the Kura where soy sauce is left to brew)

並んでいる木桶は、明治から大正期に作られたものです。
木桶は天然秋田杉で出来ていて、醤油の諸味(もろみ)が4000ℓ~6000ℓ入っています。木肌や蔵内に住み着いている蔵付き酵母の力で、一年半から二年かけてゆっくりと熟成が進みます。
天然醸造なので、季節に合わせ「汲み掛け」や「櫂突き棒での攪拌」などの作業を行いながら熟成を促します。
この蔵は明治三十三年建築で、国登録有形文化財です。

The wooden barrels you can see here where constructed from the Meiji to the Taisho era (1868-1926). Made from natural cedar, each barrel contains about 4000 liters to 6000 liters of soy sauce moromi, the mixture from which the final soy sauce is extracted. The soy sauce will be left to ferment under the natural conditions in the Kura and powered by the koji enzymes, from one and a half to two years.
As the soy sauce undergoes a natural fermentation, depending on the seasonal weather conditions, the soy sauce will be stirred to prompt further fermentation.

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