安政二年創業、石孫本店

蔵について
About storehouses
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精製蔵(せいせいぐら)
Seisei Gura

手塩にかけて熟成させた醤油の諸味(もろみ)は、麻の袋に入れて「フネ」と呼ばれる圧搾機の中に並べて搾り、醤油と醤油粕に分けます。醤油は、この後「火入れ(殺菌)」「濾過(ろか)」の工程を経て瓶詰めされます。
醤油粕は、漬け床にしたりスイーツに混ぜ込んだり、あるいはお酒のつまみに調理出来ます。
また有機農法の田んぼや畑の肥料の一部としても利用されています。
この蔵は明治三十年建築で、国登録有形文化財です。

 

 

 

Once finished fermenting and then salted, this is the room where liquid soy sauce and the lees from the moromi are separated. The soy sauce is then heated and bottled. The lees remaining from this process are used for making pickles, stirred into sweets or used as a light snack alongside a glass of sake.
All of the ingredients used in the making of the soy sauce are cultivated under natural conditions free from pesticides and artificial fertilizers.

 

 

 

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