安政二年創業、石孫本店

蔵について
About storehouses
About storehouses


蒸缶(むしかん)
Mushi Kan
(apparatus for steaming soy beans)

大豆を蒸す際に使う装置で、大豆を一度に約300㎏蒸すことができます。昭和三十年に鋳物で制作設置され、六十五年以上経った今でも現役で動いています。半永久的に使えるようにと頑丈に作られていて、当時の職人気質が表れています。蒸気が吹き上げる様子は壮観です。ここで蒸される大豆は、味噌用も醤油用も地元農協からいただいています。蒸し上がった大豆は、食べてみて水分量や甘味・旨味を確かめてから仕込みに向かいます。

 

 

 

300kg of locally grown soya beans are steamed in the pot at one time in preparation for miso and soy sauce making. Made of cast iron in Showa Year 30 (1955) and in continued use today, it has been working for over 50 years. The fact that it was built on the premise to be semi-permanent yet is so sturdy, says much about the temperament of the craftsmen who made it. The moment when the steam is released from the pot when in operation is quite a spectacle.

 

 

 

  • photo
  • photo